Розмаринът (Rosmarinus officinalis) е многогодишно, полухрастовидно растение с ароматни, вечнозелени, игловидни листа. Широко използван е като подправка, особено за пилешки ястия, сосове и дресинги.
Ползи
Розмаринът съдържа:
- Антибактериална и антиоксидантна розмаринова киселина
- Есенциални масла – цинеол, камфен, борнеол, борнил ацетат, α-пинен (противовъзпалителни, антигъбични и антисептични свойства)
- Витамини и минерали – витамин C, витамин А, калций, желязо, магнезий
Лечебни свойства
Розмаринът се използва при:
- Простудни заболявания
- Изтощение след боледуване
- Липса на апетит
- Жлъчни и чернодробни заболявания
- Трудно заздравяващи рани и кожни проблеми (включително кожен рак)
- Грип, херпес, бяло течение
- Ревматични болки, подагра
- Метеоризъм, главоболие, световъртеж
- Бъбречни неразположения, камъни в жлъчката
- Косопад, пърхот, целулит
- Нарушено кръвообращение, превенция от менингит
- Астма и бронхит
Билката тонизира, ободрява и успокоява.
Отглеждане:
- Сеитба: Април – Май
- Цъфтеж: Май – Септември
- Височина: 30 – 60 см
- Произход: Полша
Освен това намира приложение като декоративно, лечебно и билково растение. Подходящ е за отглеждане в саксии. Пресните листа могат да се берат през цялото лято.
Няма въпроси относно този продукт, бъдете първи и задайте вашия въпрос.